Liv Marit, vores ny sognepræst


    Liv Marit Tjelle Holm
Sognepræst 
Thyholm Pastorat

af Svende Grøn:

 ”Thyholm og Jegindø er det helt rigtige sted at være præst for mig”, fortæller Liv Marit Tjelle Holm, der er blevet indstillet og ansat som sognepræst i Thyholm Pastorat af to helt enige menighedsråd.
”Jeg glæder mig til at blive præst i et lokalmiljø, hvor man kender hinanden og tager hånd om hinanden.
 Den naturlige nærhed, hvor man hilser på hinanden og gerne bruger tid på at lære hinanden at kende, er noget, man godt kan længes efter, når man har boet flere år i en storby.” Liv Marit var indtil 2017 halvdelen af det præstepar, der var i sømandskirken i Göteborg, hvor hendes mand, Jørgen, var præst.
Før den tid boede og arbejdede præsteparret i Sydslesvig, hvor Liv Marit var lærer på en skole i det danske mindretal.
 ”Jeg glæder mig til at komme hjem til Danmark, for alvor!” siger Liv Marit, der de sidste par år har fulgt sin mand i forskellige vikariater i Viborg Stift. ”Og det siger jeg, selvom jeg selv stammer fra Norge, for min mand er dansk og mine børn er danske, så Danmark er også blevet mit hjem!”.
 ”En præst spiller en væsentlig rolle i lokalsamfund, og jeg glæder mig til at udfylde den rolle.
Jeg glæder mig til at holde gudstjenester og udfylde præstejobbets mange sider så godt, jeg kan”, fortæller den nye sognepræst, som afsluttede pastoralseminariet kort før jul.
Hun er blevet præst på den såkaldte paragraf 2-ordning, med undervisning i Viborg Stift og en master i teologi, en ordning som åbner mulighed for, at ikke-teologer kan søge præstearbejde efter den lokale biskops godkendelse og gennemført pastoralseminar.
Liv Marit er uddannet skolelærer fra Norge med bl.a. linjefag i musik og kristendom.
 Hun har brugt meget musik i sin tid som aktiv i de menigheder, hvor hendes mand har været præst.
”Vi holder meget af klassisk musik, og jeg har været børne- og damekor-leder, ligesom jeg holder af at spille klaver.
 Jeg har endda trådt til som organist, når det har været nødvendigt.” I det hele taget fylder kunst og kultur en del i præsteparrets liv, hvor der i de kommende år bliver byttet lidt rundt på rollerne.
 ”Jeg har i mange år siddet på kirkebænken, når Jørgen holdt gudstjenester, og det har  været både godt og lærerigt.
 Nu glæder jeg mig til, at jeg skal stå på prædikestolen medens Jørgen fortsætter i sine vikariater.”
At præstekonen bliver præst, ser Liv Marit kun som en fordel.
”Jeg kender mange at præstejobbets udfordringer fra køkkenbordets samtaler, og jeg glæder mig til gøre en forskel i lokalsamfundet og i den folkekirke, som jeg holder af.”
Liv Marit er vokset op i Vestlandet af Norge i en bygd tæt på Haugesund, mellem Bergen og Stavanger, hvor kirke og bedehus, den norske version af et missionshus, var naturlige mødesteder i lokalsamfundet, som hun følte sig hjemme i.
 ”Kirke og kristendom var og er et solidt fundament i et menneskeliv. Også i mit!”
Hvis nogle genkender Liv Marit og Jørgen, skyldes det, at de i flere år har haft sommerhus på Tappen på Jegindø, så de føler sig allerede godt hjemme og vel modtaget dér.
”Vi har altid nydt at komme til gudstjeneste i Jegindø Kirke i vores ferier, og vi glæder os til at jeg skal være præst her!” slutter Liv Marit, der bliver indsat som sognepræst i Thyholm Pastorat af provst Birgitte Krøyer ved tre gudstjenester søndag den 2. februar.
Kl. 9.00 i Søndbjerg, kl. 10.30 på Jegindø og kl. 14.00 i Hvidbjerg Kirke med efterfølgende reception i Thyholm Kirkecenter, hvor alle er hjertelig velkomne til at komme og hilse på Liv Marit og Jørgen.
 Receptionen begynder ca. kl. 15.